Opdrachten

Tekstschrijven en redactie dus. Na de woorden, hier de daden. Een aantal recente artikelen van mijn hand geven u een indruk van mijn schrijfstijl en de onderwerpen waar ik over schrijf: gezondheidszorg, industrie, techniek, infra, innovatie, mkb, ICT, etc. Daarnaast een kleine greep uit de boeken die ik heb geredigeerd. Dit betreft over het algemeen zakelijke teksten op het gebied van management en coaching.

Tekstschrijven

TechmedMagazine

TechMed Magazine is het tijdschrift van het Techmed Centre voor biomedische technologie en technische geneeskunde van de Universiteit Twente. Voor de eerste editie najaar 2018 schreef ik in opdracht van MagSite drie artikelen: Cooperation, Collaboration en Commendable. NB de artikelen schrijf ik in het Nederlands; deze worden naderhand vertaald in het Engels.

Werken onder architectuur: efficiënter, effectiever en goedkoper

Samenwerken op het vlak van architectuur biedt instellingen talloze voordelen. Dat is de vaste overtuiging van Tom van Veen, adviseur Architectuur en Standaarden bij SURF, en Jan Willem Brock, hoofd Informatie Management bij de Universiteit Leiden. “Hoe beter je weet hoe je organisatie in elkaar zit, hoe beter je op elkaar kunt aansluiten” - SURF Magazine 1-2020

ZERO55 Apeldoorn zet nieuwe norm voor entertainment

Pas een half jaar in bedrijf en nu al genomineerd voor beste family entertainment center 2019: ZERO55 kent een sterke start. Manager Peter Plantenga vertelt over de zoektocht naar de meest trendy en futuristische activiteiten voor jong en oud en de realisatie uiteindelijk van één totaalconcept. Resultaat: een uniek, aantrekkelijk én duurzaam entertainmentcenter op een centrale plek in Apeldoorn - Driesteden Business 1-2020

Standaardisering brugbesturing binnen handbereik

Aan de vooravond van de renovatie van tientallen bruggen in ons land, ontwikkelde Siemens Mobility B.V. in opdracht van Rijkswaterstaat een standaard voor het bedienen, besturen en bewaken van bruggen, ook wel 3B-bouwblok genoemd. Een generiek bouwblok waarmee uiteindelijk minimaal 80 procent van alle bruggen te configureren zal zijn. “Door standaardisering ziet elke brug er op het bedienscherm hetzelfde uit en de bediening in de centrales is overal uniform. Hierdoor zijn bedienaren in elke centrale inzetbaar. Dit zorgt ervoor dat we betrouwbaarder en veiliger kunnen werken”, aldus Ben Kleiss, productmanager Systeem voor 3B bij Rijkswaterstaat” - OTAR Magazine 2 2020

Modernisering radiologie Antonius Ziekenhuis Sneek in volle gang

Afgelopen jaar startte het Antonius Ziekenhuis met de vernieuwing van de afdeling radiologie. Allereerst werden de mammografie- en echografieruimten verbouwd, later dit jaar gevolgd door vervanging van alle apparatuur. Tegelijkertijd werden de ruimten zelf aangepast aan de eisen van deze tijd zodat ze weer tien jaar mee kunnen. De renovatie vindt plaats in het kader van de regiofunctie die het Antonius Ziekenhuis wil behouden: het leveren van uitstekende basiszorg en aanvullende specialistische zorg – FMT Gezondheidszorg 2 2020

‘Niet langer eerst produceren en dan pas fout ontdekken’

Zo’n drie jaar geleden verplaatste Variass zijn Innovation Centre naar het naastgelegen pand om nog meer focus op innovatie te krijgen, zonder uiteraard de connectie met de business te verliezen. Hiervoor heeft het bedrijf ook vier data-innovators in dienst, die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een jaloersmakende innovatie: een IT-architectuur voor de complete organisatie. ‘In de Variass Service Bus kunnen we nu alle data realtime ontsluiten.’ – Link Magazine 2, april 2020

Medewerkersinterviews TCPM

TCPM is een ingenieurs- en adviesbureau met vijf vestigingen door heel Nederland. en ruim tweehonderd medewerkers. Het bureau levert een samenhangend pakket aan diensten op het gebied van engineering, projectmanagement en industriële veiligheid aan opdrachtgevers in de industrie. Voor TCPM schreef ik een tiental medewerkersinterviews voor de site. Deze geven inzicht in de brede expertise van TCPM en de motivatie van medewerkers om juist voor dit bureau te kiezen.

4998344056044374331608

Redactie

Haagsche Bazen

Haagsche Bazen neemt u mee in de wereld van de topambtelijk leider. Vanuit verschillende perspectieven wordt het topambtelijk leiderschap belicht. Naast de visie van topambtenaren zelf bevat het boek reflecties van toonaangevende bestuurders, eindverantwoordelijke directeuren en aanstormende talenten uit het bedrijfsleven, de wetenschap, media, de sport, gemeenten en provincies, lokale en landelijke media en de culturele sector. Daarnaast worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de loopbanen van de huidige generatie topambtenaren.

De Managementmonologen – Gyuri Vergouw

De managementliteratuur is in de ogen van velen inmiddels verworden tot een ondoordringbare jungle waarin sociaal wenselijke meningen, alternatieve feiten en geleerd geleuter naadloos in elkaar overlopen. De managementmonologen laat een positief geluid horen over de zin en onzin van managementwetenschap, goeroes en vakliteratuur. Van agile tot zeitgeist en van engagement tot verandermanagement, in vijftien verhalen worden de belangrijkste managementonderwerpen kritisch, maar niet cynisch, gefileerd. Heeft ruim honderd jaar praktijkervaring en onderzoek over organisaties wel zinvolle informatie opgeleverd? Is management serious business of monkey business? Gyuri Vergouw, econoom, organisatieadviseur en toezichthouder, is actief als managementconsultant en een veelgevraagd spreker over managementvraagstukken in binnen- en buitenland. Hij publiceerde vele artikelen over management en het adviesvak en is sinds 1997 als hoofdredacteur verbonden aan ManagementSite.nl.

Design Thinking – Guido Stompff

Kun je op zoek zijn naar iets wat je nog niet kent? Wellicht een vreemde, maar uiterst relevante vraag als je iets nieuws moet bedenken. Onze klassieke manier van denken is gericht op het zoeken naar oorzaken en het nemen van beslissingen. Deze denkwijze gaat uit van de bestaande wereld, maar is ontoereikend om die van de toekomst te bedenken. Leer daarom van designers en architecten, zij beginnen met niets en leveren vervolgens iets onverwachts op. We noemen dit design thinking, wat een fundamenteel andere benadering is. Meer zoekend, oplossingsgericht en met de mens centraal. Dit boek geeft inzicht in de kern van design thinking en biedt een werkwijze die iedereen kan toepassen.

Doet marketing ertoe? – Ruud Frambach

Op korte termijn resultaat behalen is nog steeds te vaak het doel van marketingactiviteiten. Hiervoor wordt altijd een prijs betaald, op langere termijn ook door marketing zelf. Dat ondermijnt het vertrouwen in het vak en beperkt de belangrijke en vooral waardevolle rol die marketing kan spelen. Als ze goed wordt ingezet, kan marketing waarde creëren voor afnemers en tegelijkertijd voor bedrijven, aandeelhouders en de maatschappij. Er valt nog veel winst te behalen, zowel voor ervaren marketeers als voor organisaties waar marketing nauwelijks een rol speelt. Vanuit een sterke focus op de praktijk en gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten laat dit boek zien hoe marketing aantoonbaar waarde kan bieden voor organisaties en hun stakeholders.

Is the Lady for Turning? – Rozemarijn Dols

'The lady is not for turning' is een uitspraak van Margaret Thatcher, die daarmee duidelijk maakt zich niet te laten weerhouden van haar plannen. Hoe kijken we naar sterke vrouwen zoals zij? Voor sommigen zijn ze een rolmodel, bij anderen roepen ze vooral weerstand op. In 'Is the Lady for Turning' wordt een grote variatie aan vrouwelijke rolmodellen aangereikt waaraan iedereen zich kan spiegelen. Positieve rolmodellen bieden de gelegenheid om de kunst af te kijken; negatieve rolmodellen helpen om disfunctioneel en contraproductief gedrag te vermijden.

De fluitende leider – Erik Kaptein, Colinda van Dijk en Kevin Blom

In De Fluitende Leider® werken Colinda van Dijk, Erik Kaptein en Kevin Blom de krachtige metafoor uit van de leidinggevende als scheidsrechter op zijn eigen speelveld binnen een organisatie. Daarbij leggen ze voortdurend verrassende verbanden tussen het aansturen van teams en het leidinggeven aan voetbalwedstrijden. De inzichten in dit boek zijn gebaseerd op een groot aantal trainingen en workshops die de schrijvers de afgelopen jaren samen hebben gegeven bij diverse organisaties in uiteenlopende branches. Hun conclusie uit deze programma’s is dat leidinggeven effectiever én leuker kan. Oftewel: je gaat fluitend naar je werk als leidinggevende wanneer je ook op je werk ’durft te fluiten’. Iedere leidinggevende kan meteen aan de slag met de praktische tips uit dit boek.

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid – Peter Dona

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid introduceert een nieuw fenomeen: de DI Analytics. Het boek legt uit wat DI Analytics is, hoe je een DI Dashboard inricht en welke rekenmodellen je kunt gebruiken. Bovendien lees je hoe je het monitoren en meten uitvoert en krijg je handige tips, tools en praktijkcases die je vooruit helpen. Het boek biedt daarnaast een scala aan mogelijke interventies op organisatie-, leiderschaps- en medewerkersniveau. Naast veel praktische handreikingen schetst het boek ook theoretische kaders, ontwikkelingen en trends.

613453446675813816606